Projekter og partnerskaber
Her kan du læse om nogle af de projekter og partnerskaber, som Lev Uden Vold deltager i sammen med andre organisationer eller offentlige aktører.
OAK Foundation: Afgrænsning af voldsudsathed
I 2025 samarbejder Lev Uden Vold med LOKK og Mandecentret om et projekt, der skal afdække, hvordan man socialfagligt forstår psykisk vold og voldsudsathed. Formålet er at skabe en vidensbaseret og fælles faglig forståelse af, hvordan psykisk vold og voldsudsathed bør defineres og afgrænses fremover.
De senere år har der været et øget fokus på især psykisk vold, både blandt fagpersoner og i befolkningen. Hos Lev Uden Volds nationale hotline oplever vi stadig flere henvendelser fra personer, der er i tvivl om, hvorvidt de har været udsat for vold. Samtidig har der været ændringer på krisecenterområdet, herunder servicelovens § 109, der nu giver voldsudsatte mænd samme adgang til krisecentre som kvinder. Derudover er flere nye krisecentre åbnet med alternative organiseringsformer. Denne udvikling peger på behovet for en tydeligere definition af vold – både i forhold til opsporing og indskrivningsgrundlag.
Projektet er støttet af OAK Foundation Denmark.
Helsefonden: Psykisk vold
I 2024 satte Lev Uden Vold fokus på psykisk vold i anledning af, at det var fem år siden, voldsformen blev selvstændigt kriminaliseret i den danske straffelov. Som en del af indsatsen, gennemførte Lev Uden Vold i samarbejde med Epinion en befolkningsundersøgelse om danskernes viden om psykisk vold.
Derudover udgav Lev Uden Vold rapporten ”Psykisk vold – retspraksis frem år efter kriminaliseringen”, . der analyserede, hvad der kendetegner sager om psykisk vold, samt hvilke barrierer, der opstår i de sager, der ender i retten.
I oktober afholdt Lev Uden Vold i samarbejde med det digitale medie Socialt Indblik en konference om psykisk vold, hvor rapportens fund var et centralt omdrejningspunkt.
Både befolkningsundersøgelsen, rapporten og konference var støttet af Helsefonden.
Offerfonden: ”Frem i lyset”
I 2025 fortsætter Lev Uden Vold sit fokus på psykisk vold og lancerer i samarbejde med det digitale medie Socialt Indblik oplysningskampagnen ”Frem i lyset”.
Kampagnen har til formål at øge vidensniveauet om psykisk vold.. Kampagnen består blandt andet af journalistisk materiale i form af artikler og podcasts, målrettet fagprofessionelle, samt en oplysningsindsats på sociale medier rettet mod voldsudsatte, pårørende og den bredere offentlighed.
”Frem i lyset” er støttet af Offerfonden.
Sundhedsstyrelsen og Mærk: Læringsmateriale til sundhedspersonale
Lev Uden Vold udarbejder i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Mærk læringsmateriale til sundhedsprofessionelle i forhold til hvilke forpligtelser, praksis og dilemmaer der opstår i forhold til underretninger ved sager om vold i nære relationer.
Materialet skal være med til at understøtte at jordemødre, sundhedsplejersker og almenpraktiserende læger får viden om, hvornår og hvordan der skal underrettes, samt at de sundhedsprofessionelle opnår større sikkerhed i håndteringen af de dilemmaer, de oplever i forbindelse med underretning om vold i nære relationer.
Opgaven udføres for Sundhedsstyrelsen og Mærk i løbet af 2025.
Familieretshuset: Undervisning om psykisk vold
I 2024-2025 deltager Lev Uden Vold i et samarbejde med Familieretshuset om at opkvalificere Familieretshusets rådgivere i forhold til psykisk vold.
Dreyers Fond: Udvidede åbningstider hos den juridiske rådgivning
I 2024 modtag Lev Uden Vold støtte fra Dreyers Fond, hvilket gjorde det muligt at udvide åbningstiderne for den juridiske rådgivning.
Udvidelsen betyder, at rådgivningen nu også har åbent for telefonhenvendelser om fredagen samt aftenåbent tirsdage og torsdage.
TrygFonden og Augustinus Fonden: Partnerskab Mod Vold
I projektet ‘Partnerskab Mod Vold’ samarbejder Lev Uden Vold med ti af landets politikredse om at opspore og rådgive voldsudsatte og voldsudøvende borgere, som politiet er i kontakt med. Fx ved alarmopkald om vold i hjemmet, ved anmeldelser af vold mv.
'Partnerskab Mod Vold' vandt Den Kriminalpræventive Pris i november 2024.
Projektet bygger på viden om, at målgruppens egen erkendelse af at være udsat for eller udøver af vold i nære relationer næres, når udefra kommende spørger ind til volden og særligt i tiden lige efter at volden er eskaleret. Projektets formål er at drage nytte af politiets kontakt til voldsudsatte og voldsudøvere som et fundament for en tidlig indgriben, ved at politiet påtager sig opgaven med at være bindeled til Lev Uden Volds rådgivning. Derved sikrer vi hjælp til flere tidligere, end hvis de selv skulle være opsøgende på hjælpen. Dette samarbejde bygger på en styrkelse af politiets viden om og kompetencer til at opspore og tale om vold i nære relationer.
Partnerskab Mod Vold bygger videre på et pilotprojekt mellem Københavns Politi og Lev Uden Vold. Projektet er støttet af TrygFonden og Augustinus Fonden med henholdsvis 1.4 og 0.5 millioner kr. Projektet kører til juni 2025.
Ole Kirks Fond: ’En barndom uden vold i familien’
Lev Uden Vold understøtter programindsatsen ’En barndom uden vold i familien’ med voldsfaglig viden. Programmet er iværksat som et større systemisk og langsigtet program, der i de kommende år vil samle myndigheder, organisationer og andre aktører, der møder børn udsat for vold i hjemmet.
Ambitionen med programmet er at nedbringe vold mod børn i hjemmet, mindske dens konsekvenser, når den er sket og stoppe volden i at gå i arv fra én generation til den næste. Programmet skal samle en lang række aktører fra forskellige sektorer omkring det fælles arbejde med at bekæmpe vold i familien.
Lev Uden Vold og Ole Kirks Fond har indgået en samarbejdsaftale, hvor Lev Uden Vold som videnspartner understøtter programindsatsen med viden om vold indenfor forebyggelse, opsporing, håndtering, behandling og efterværn.
Du kan læse mere om programmet på 'Barndom Uden Vold's hjemmeside: https://www.barndomudenvold.dk/
Socialstyrelsen: Kompetenceudvikling af kommunale medarbejderes voldsfaglige viden og kompetencer
Lev Uden Vold afholder i samarbejde med Socialstyrelsen kompetenceudviklingsforløb for kommunale medarbejdere. Formålet er at opkvalificere kommunale medarbejdere til opsporing af borgere, som er udsat for eller udøver vold i familien, samt at uddanne gruppeledere til gruppeforløb for voldsudsatte.
Baggrunden er, at der under Udviklings- og Investeringsprogrammerne for 2022 blev afsat midler til at modne en model for en styrket kommunal indsats til voldsudsatte.
Opgaven udføres for Socialstyrelsen i perioden januar 2023 til december 2025.