To års forsøg med psykologhjælp til voldsudsatte mænd lakker mod enden: Her er erfaringerne

|

Kategorier

Nyheder
|

I to år har Lev Uden Vold på forsøgsbasis tilbudt landsdækkende og gratis psykologhjælp til mænd udsat for vold i nære relationer og deres børn. I dag udgiver vi de samlede erfaringer, som er særligt relevante for fagpersoner på krisecentre, der fremover vil indskrive mænd.

Lev Uden Vold har i en forsøgsperiode fra 2022-2024 tilbudt mænd udsat for vold i nære relationer og deres børn psykologbehandling. Konkret drejer det sig om mænd, der tager ophold på et mandekrisecenter eller et botilbud på grund af vold i nære relationer. I alt har 180 mænd fået psykologhjælp.

Forsøgsordningen blev iværksat som led i aftalen om udmøntning af SSA-reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet 2021-2024. Gennem to år har fire psykologer tilbudt mændene gratis og landsdækkende psykologhjælp, svarende til den, som kvinder på krisecentre og deres børn har ret til.

I dag publicerer vi de samlede erfaringer. De er særligt blevet aktualiseret ved lovændringen, som fra og med 1. juli 2024 giver alle personer, uanset køn, ret til at tage ophold på et krisecenter og modtage psykologhjælp.

Erfaringsopsamlingen bygger på data om 112 mænd og interview med både mænd og fagpersoner, der på forskellig vis har været en del af forsøgsordningen. Udover at beskrive mændene og den vold, de har været udsat for, samler rapporten erfaringer fra forsøgsordningen, så krisecentre, der fremadrettet skal indskrive mænd, kan bygge ovenpå disse.

Erfaringsopsamlingen viser bl.a.:

  • Hovedparten af mændene har været udsat for vold fra en nuværende eller tidligere partner (85 %), mens en fjerdedel selv har udøvet en form for vold mod deres partner.
  • Alle mændene har været udsat for psykisk vold og 64 % også for fysisk vold.
  • Over halvdelen af mændene har været udsat for vold i barndommen.
  • Mændene oplever bl.a., at psykologbehandlingen giver dem redskaber til at håndtere deres situation, og at de gennem psykologforløb og deres forløb på botilbuddet har fået opfyldt deres behov for hjælp og støtte.
  • Nogle mænd giver udtryk for at have andre behov for hjælp og støtte, hyppigst økonomisk rådgivning (17 %) og dernæst juridisk rådgivning (14 %). Nogle mænd angiver også et behov for en form for efterværn, når de er fraflyttet botilbuddet og har afsluttet deres psykologforløb.
  • Halvdelen af mændene har børn, men kun 2 børn har fået psykologhjælp gennem forsøgsordningen. Det skyldes primært, at børnene sjældent er på botilbuddet, og at det ikke har været muligt at få samtykke fra barnets anden forælder.

Download erfaringsopsamlingen her 

Tryk her for at komme væk fra denne side