Rapport om psykisk vold mod børn: Vi skal sætte ind tidligere

|

Kategorier

Nyheder
|

Ny rapport samler viden om psykisk vold mod børn og anbefaler flere indsatser til at forebygge, opspore og behandle børn og unge udsat for eller vidne til psykisk vold.

Katja Laukkonen Ravn

Ny rapport samler viden om psykisk vold mod børn og anbefaler flere indsatser til at forebygge, opspore og behandle børn og unge udsat for eller vidne til psykisk vold.

Den 1. april 2019 blev psykisk vold kriminaliseret. Det betyder, at psykisk vold nu er strafbart på lige fod med fysisk vold. Mere end nogensinde før er det aktuelt med mere viden om volden for at spotte den tidligt, inden den eskalerer. Nu har VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd udgivet en rapport, der samler viden om:
  • Omfanget af psykisk vold mod børn i hjemmet.
  • Konsekvenserne af psykisk vold mod børn.
  • Risikofaktorerne for, at børn og unge udsættes for psykisk vold.
  • Anbefalede indsatser til at forebygge, opspore eller behandle børn og unge.
Læs hele rapporten her.

Psykisk vold efterlader ar på sjælen

Undersøgelser viser, at alt for mange børn oplever vold i hjemmet. Ca. 5 procent af børn og unge vil på et år opleve at blive udsat for psykisk vold i hjemmet. Det samme gælder for børn, der overværer vold i hjemmet. Forskningen viser, at psykisk vold i hjemmet har alvorlige skadevirkninger for børn og unges sociale liv og trivsel. Samtidig viser en rapport fra Dialog mod Vold, at 74 procent af voldsudøverne i behandling selv har oplevet vold i barndommen. Der er derfor en stor risiko for selv at udøve vold i voksenlivet, hvis man som barn har overværet vold i hjemmet. Derfor er det afgørende, at vi sætter ind med tidligere indsatser og står klar med værktøjer til at hjælpe børnene med deres traumer, så volden ikke følger dem ind i voksenlivet.

Flere indsatser målrettet børn og unge

Vi har brug for flere indsatser målrettet børn og unge. I rapporten kan du som fagperson derfor blive inspireret af 22 forskellige indsatser til arbejdet med at forebygge, opspore og behandle børn og unge. Læs kortere arbejdshæfte fra undersøgelsen til fagfolk. Du kan også bestille eller downloade Lev Uden Volds bog ”Mig og min (særlige) rygsæk” til børn og unge, der oplever vold i familien. Bogen indeholder flere anerkendte øvelser til børn og unge for at bearbejde traumer og forstå, at det aldrig er deres skyld, at der er vold i familien. Læs mere om bogen ”Mig og min (særlige) rygsæk.
Tryk her for at komme væk fra denne side