På 1,5 år har over 500 borgere fået rådgivning gennem partnerskab mellem politiet og Lev Uden Vold

|

Kategorier

Nyheder
|

I samarbejdsprojektet bygger 10 af landets politikredse bro til rådgivning hos Lev Uden Vold – og det kommer borgere til gode, som ikke nødvendigvis havde opsøgt rådgivning selv, viser ny erfaringsopsamling.

Borgere, der er udsat for eller udøver vold, kan have brug for en håndsrækning til at bearbejde volden eller få den rette hjælp. Det får de blandt andet gennem projektet ’Partnerskab Mod Vold’, et samarbejdsprojekt mellem 10 af landets politikredse og Lev Uden Vold.
Politiet møder hver dag borgere, hvor der er mistanke eller viden om vold i hjemmet. Det sker for eksempel, når de rykker ud til alarmopkald – eller når borgere anmelder volden.

Her er politiet bindeleddet, som skaber fundamentet for, at borgerne får rådgivning, tidligere end de måske ville have opsøgt den selv. Fra projektets start i sommeren 2022 og 1,5 år frem har 919 borgere givet samtykke til, at en rådgiver fra Lev Uden Vold må kontakte dem – det er knap 50 samtykker om måneden. Ud af dem gennemførte Lev Uden Vold en rådgivningssamtale med over halvdelen.

”Samarbejdsprojektet nedbryder nogle af de svære barrierer, der er for at søge rådgivning, når man lever med vold tæt inde på livet. På den måde får flere og specielt særligt udsatte borgere den nødvendige hjælp. For eksempel kan vi se, at vi når en større andel af borgere, der udøver vold, sammenlignet med de rådgivningssamtaler vi har på Lev Uden Volds nationale hotline, hvor borgeren selv skal henvende sig,” fortæller rådgivningschef i Lev Uden Vold, Ninna Vous Degenkolw.

Mange bliver henvist til videre hjælp

I langt de fleste tilfælde er der tale om fysisk eller psykisk vold fra en nuværende eller tidligere partner. Mange har dog børn i husstanden, som også ofte er udsat for vold, enten direkte eller indirekte ved at overvære volden mellem de voksne.

Hovedparten af samtalerne handler om afklaring af mulighederne for at opsøge hjælp, og i halvdelen af samtalerne bliver borgeren henvist til et af landets ambulante hjælpetilbud. På den måde er Partnerskab Mod Vold et samarbejdsprojekt, som bygger bro mellem flere led – fra politiet til Lev Uden Vold og herfra til mange af landets voldsfaglige tilbud. Andre borgere er ikke parate til at søge hjælp endnu, men her kan rådgivningen plante et vigtigt frø.

”Mange af de borgere, vi taler med, har erkendt, at der er tale om vold. De har brug for støtte og hjælp ved fx at tale konkrete hændelser igennem, eller at forstå hvordan volden påvirker dem. Dem, der har børn i hjemmet, kan have en særlig bekymring for børnene. Vi ved, hvor skadeligt det er for børn at vokse op i familier med vold, og rådgiveren har derfor fokus på at hjælpe hele familien godt videre, ” siger Ninna Vous Degenkolw.

Partnerskab Mod Vold er støttet af TrygFonden og Augustinus Fonden og løber efter en forlængelse til juli 2025.


Download erfaringsopsamlingen her


Læs mere om Partnerskab Mod Vold i Politiken, hvor en af politikredsene fortæller, hvordan partnerskabet med Lev Uden Vold har ændret deres arbejde med vold i nære relationer.



Politikredse i Partnerskab Mod Vold

• Københavns Politi
• Københavns Vestegns Politi
• Nordsjællands Politi
• Midt- og Vestsjællands Politi
• Bornholms Politi
• Fyns Politi
• Midt- og Vestjyllands Politi
• Nordjyllands Politi
• Syd- og Sønderjyllands Politi
• Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Tryk her for at komme væk fra denne side