Ny rapport fra Lev Uden Vold: Partnervold rammer mænd og kvinder meget forskelligt

|

Kategorier

Nyheder
|

Siden 2022 er der i Danmark gennemført flere undersøgelser, der har afdækket udbredelsen af partnervold. Lev Uden Volds nye rapport går bag om omfangstallene og giver en dybere indsigt i danskernes erfaringer med partnervold. Rapporten viser, at partnervold er et komplekst fænomen med stor variation i omfang, kontekst og konsekvenser – og at mænds og kvinders voldserfaringer tydeligt adskiller sig.


Kvinder udsættes oftere for grov eller ekstrem vold

Rapporten viser, at flere kvinder end mænd oplever partnervold, hvor de udsættes for ”ekstrem vold” en betegnelse, der dækker grove og gentagne voldshandlinger.

”Når vi bruger betegnelsen ’ekstrem vold’, handler det om at forstå, at vold kan tage mange former fra moderate, enkeltstående handlinger, der ikke har indgribende virkning på den voldsudsatte, til gentagne handlinger, der har indgribende virkning på den voldsudsatte, og hvor der i særlig grad kan være behov for beskyttelse," forklarer Louise Glerup Aner, chef for viden og formidling hos Lev Uden Vold. "Denne forståelse hjælper os med at identificere både subtile advarselstegn og de mest alvorlige former for partnervold."

Afhængighed øger sårbarheden

Rapporten fremhæver, at afhængighed af en partner, fx økonomisk eller på grund af handicap eller sygdom, øger sårbarheden over for vold. Særligt kvinder oplever økonomisk afhængighed og afhængighed på grund af handicap og sygdom, mens mænd i højere grad angiver følelsen af ikke at have nogen at betro sig til.

Afhængighed kan gøre det vanskeligt at bryde ud af volden. For eksempel kan manglende adgang til økonomiske ressourcer gøre det svært at etablere et selvstændigt liv, ligesom social isolation også mindsker den udsattes netværk og støtte uden for forholdet.

Behov for differentierede indsatser

I dag kan man som voldsudsat få ophold på et krisecenter. Her kan man få støtte og rådgivning til at tage de næste skridt ud af volden. Undersøgelsen understreger behovet for flere og mindre indgribende støttetilbud.

"Når vi ser på de mange forskellige voldserfaringer, giver det anledning til, at vi som samfund spørger os selv: Har vi de rette tilbud til mennesker, der lever med vold? Undersøgelsen bekræfter, hvad vi både hører i de mange tusinde samtaler, vi årligt har på vores rådgivningstelefon, og hvad vi hører fra mange voldsfaglige organisationer, nemlig at der ud over krisecentre er behov for tilbud, der kan støtte voldsudsatte både tidligt og i tiden efter volden" siger Elsebeth Kirk Muff, direktør i Lev Uden Vold.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen bygger på svar fra 16.529 danskere og er baseret på spørgeskemaet "Vold i Danmark 2021", som Danmarks Statistik gennemførte fra november 2021 til januar 2022. Undersøgelsen introducerer nye spørgsmål om afhængighed og voldens virkninger og er den første af sin art i Danmark til at belyse, hvordan partnervold opleves. Den giver dermed et mere nuanceret indblik i voldens komplekse karakter og konsekvenser.


Download rapporten her


Har du spørgsmål til rapporten?

Kontakt Julie Ziska
Kommunikationskonsulent i Lev Uden Vold
Tlf.: + 45 29 20 28 89

Tryk her for at komme væk fra denne side