Fra i dag er psykisk vold strafbart

|

Kategorier

Nyheder
|

Med opbakning fra alle Folketingets partier træder en ny lov i kraft i dag, der kriminaliserer psykisk vold på lige fod med fysisk vold.

Katja Laukkonen Ravn

Med opbakning fra alle Folketingets partier blev lovforslaget om at kriminalisere psykisk vold vedtaget i sidste uge. I dag træder den nye lov i kraft.

I Lev Uden Vold – og blandt en lang række andre organisationer – har vi længe set frem til, at lovforslaget om at kriminalisere psykisk vold skulle blive endeligt vedtaget. Det skete i sidste uge, og i dag den 1. april træder den nye lov i kraft. Det betyder, at psykisk vold i nære relationer fra i dag er strafbart på lige fod med fysisk vold og dermed anses som værende lige så alvorlig. Dette er et afgørende skridt i kampen mod den psykiske vold, da det nu står klart for alle, at det ikke er acceptabelt at udøve psykisk vold. For de udsatte betyder det, at de kan opnå samme retsstilling, som hvis de havde været udsat for fysisk vold. Ligesom loven forhåbentlig også vil betyde, at man som udsat for psykisk vold vil møde en endnu større forståelse og opleve mere støtte i fremtiden.

Psykisk vold kan sætte dybe spor

Selvom den psykiske vold ikke giver blå mærker, så kan volden alligevel sætte dybe spor og give langvarige ar på sjælen. Ud over at være skyld i generel mistrivsel hos den udsatte er angst, depression og ptsd nogle af konsekvenserne af den psykiske vold. Det viste en kortlægning af den nyeste internationale forskning om konsekvenser af psykisk vold, som vi gennemførte i sommeren 2018. Derfor er det vigtigt, at vi tager den psykiske vold alvorligt og sørger for at hjælpe både udsatte og udøvere bedst muligt for at stoppe volden.

Kampen mod psykisk vold fortsætter

Kriminaliseringen er et afgørende skridt i bekæmpelsen af psykisk vold, men arbejdet stopper bestemt ikke på grund af kriminaliseringen. Vi skal sørge for, at den nye lov bliver implementeret på rette vis, og fagfolk, politi og retsvæsen skal klædes ordentligt på til at opspore og behandle sager om psykisk vold. Vi skal sikre flere og bedre ambulante tilbud til både udsatte og udøvere af psykisk vold for at standse volden, før den eskalerer. Ligesom vi skal have fokus på at forebygge volden for at undgå, at flere bliver ramt. Og så skal vi fortsat have mere viden om den psykiske vold. Vi skal vide, hvordan volden kommer til udtryk, hvilke sammenhænge og sociale kontekster den optræder i, og hvilke risikofaktorer der er. Mere viden om volden er afgørende for at kunne sætte rigtig ind over for den.

Vil du følge med på mail?

Har du lyst til at følge med i vores arbejde via et nyhedsbrev, kan du tilmelde dig nedenfor: Nyhedsbrevet henvender sig primært til fagpersoner, der ønsker at modtage fagligt interessante nyheder, tendenser og statistik på området. Ligesom nyhedsbrevet kan indeholde informationer om Lev Uden Volds arbejde generelt. Hvis du ikke er fagperson, men stadig er interesseret i området, er du selvfølgelig velkommen til at tilmelde dig. [gravityform id="1" title="true" description="true"]