Rapporten fra Lev Uden Vold og Epinion afdækker danskernes viden om psykisk vold og udbredelsen af forsimplede forestillinger om partnervold. Tallene kalder på styrket viden og opmærksomhed i samfundet, lyder det fra organisationen.
Kan man ”bare” forlade et forhold med vold, man ikke bryder sig om at være i? Er man selv ansvarlig for volden, hvis man ikke forlader forholdet? Og hvad er psykisk vold? Det er nogle af de spørgsmål, som danskerne er blevet stillet i en ny undersøgelse fra Lev Uden Vold og Epinion.
Rapporten viser, at visse sejlivede og forsimplede forestillinger om partnervold eksisterer i befolkningen. Det gælder for eksempel spørgsmål om, hvem der har ansvaret for volden. Her er relativt mange danskere enige i, at offeret har et ansvar, hvis de bliver i et forhold med vold – og at de i mindre grad har medfølelse for en person, der vælger at blive i et forhold med vold.
Virkeligheden er mere kompleks
Undersøgelsen bekræfter blandt andet, at den for nogle velkendte forestilling om, at et offer ”bare” kan forlade en voldelig partner, er udbredt i dele af befolkningen. Det gælder i lidt højere grad, når danskerne bliver spurgt ind til et scenarie, hvor en mand bliver i et forhold med vold (38 %), fremfor når det er en kvinde (33 %).
”Selvom det for nogle måske er intuitivt at tænke, at man ”bare” kan forlade et skadeligt forhold med vold, ved vi fra både forskning og de tusindvis af samtaler, vi hvert år har med voldsudsatte, at virkeligheden er mere kompleks. Udbredelsen af de her forsimplede forestillinger kan have en negativ betydning for ofre for partnervold, og også for den måde pårørende og fagpersoner møder ofrene på og dermed deres mulighed for at erkende volden, bryde med den og få den nødvendige hjælp,” siger chef for viden og formidling i Lev Uden Vold, Louise Glerup Aner.
Huller i viden om psykisk vold
Undersøgelsen, som er støttet af Helsefonden, er lavet i samarbejde med Epinion og er baseret på i alt 5.086 besvarelser fra et repræsentativt udsnit af befolkningen.
Danskerne er også blevet spurgt ind til deres viden om psykisk vold, som i 2019 blev strafbart i Danmark. Her viser undersøgelsen, at 4 ud af 10 danskere ikke ved, at psykisk vold er strafbart. For 1 ud af 3 gælder det, at de ikke ved, at voldsformen er strafbar, mens 7 % svarer, at det ikke er strafbart.
Det er tilfældet, selvom størstedelen (96 %) har hørt om psykisk vold, og 78 % mener at have en god forståelse af, hvad det dækker over. Alligevel viser undersøgelsen, at danskerne har forskellige opfattelser af, hvad der udgør psykisk vold.
Kalder på styrket viden og opmærksomhed
Fem år efter kriminaliseringen af psykisk vold er det afgørende at øge vidensniveauet i samfundet, lyder det fra chef for viden og formidling i Lev Uden Vold, Louise Glerup Aner.
”Styrket viden i befolkningen om psykisk vold og partnervold vil understøtte ofrenes erkendelse og vejen til hjælp, ligesom det har betydning for den måde vi alle møder ofrene på – fx familie og venner, fag- og myndighedspersoner. Undersøgelsen peger på, at befolkningen har kendskab til psykisk vold som begreb, men at der stadig er huller i deres viden, som kan være en barriere for forebyggelse, opsporing og retspraksis,” siger Louise Glerup Aner og understreger, at stadig relativt få danskere anmelder psykisk vold, og at endnu færre sager kommer hele vejen gennem retssystemet.
I oktober publicerer Lev Uden Vold en rapport, som kaster lys over udfordringerne i sager om psykisk vold. Den rapport præsenterer Lev Uden Vold på konferencen 'Fem år med lov om psykisk vold – Hvor står vi nu?', som afholdes i samarbejde med Socialt Indblik den 8. oktober på SMK – Statens Museum for Kunst.
Download rapporten her
Spørgsmål til rapporten?
Kontakt Shani Hannah Shalom
Presse- og kommunikationskonsulent
Tlf.: 31 49 44 41 / shs@levudenvold.dk