Presseklip 2023

DECEMBER

FIU-Ligestilling: Hvad er psykisk vold, og hvad kan jeg gøre?

Magasinet 'Den voldsramte kollega' går i dybden med, hvordan du som tillidsvalgt kan gøre en forskel for en voldsudsat kollega. Lev Uden Volds chef for viden og formidling, Louise Glerup Aner, gør dig klogere på, hvilke røde flag du som kollega eller chef kan være opmærksom på, når der som ved psykisk vold ikke er blå mærker, samt hvordan kan du tage den svære samtale med en kollega, du er bekymret for (s. 14-20). 

Læs magasinet her


NOVEMBER

TV 2 NEWS: Flere voldsramte kvinder rækker ud efter hjælp hos Danner og Lev Uden Vold

Lev Uden Vold og Danners døgnåbne rådgivninger oplever en markant stigning i antallet af henvendelser om vold mod kvinder. Størstedelen af kvinderne har været i volden i mere end et år. Lev Uden Volds direktør, Elsebeth Kirk Muff, var i TV 2 NEWS for at uddybe, hvorfor det både er positivt, at flere rækker ud efter rådgivning – men også forpligter os til at sikre, at vores rådgivere kan bygge bro til den rigtige hjælp tidligere.

Se en kortere version af indslaget her


Ritzau, Berlingske, DR.dk, Information mfl.: Rådgivninger får rekordmange opkald fra voldsramte kvinder

Lev Uden Vold og Danner melder om et rekordstort antal henvendelser om voldsramte kvinder. Næsten otte ud af ti har været i volden i ét år eller mere. Men mange flere har brug for hjælp, og tallene viser, at der skal gøres langt mere for at sætte tidligere ind, mener både Danner og Lev Uden Vold.

Læs artiklen her


OKTOBER

Debatindlæg i Altinget: 17 organisationer: Vold går i arv. Men Danmark har ingen handlingsplan 

Forældres vold risikerer at gå i arv til deres børn og kan plage generation efter generation, viser en ny rapport fra Lev Uden Vold. Alligevel har Danmark – modsat både Sverige og Norge – ikke en politisk handlingsplan for, hvordan voldskæden bliver stoppet. Det skal der laves om på, skriver vi sammen med 16 organisationer og fagforbund. 

Læs debatindlægget her


Socialt Indblik: Vold går i arv, viser ny undersøgelse. Men arven kan brydes

En ny undersøgelse fra Lev Uden Vold viser, at vold i barndommen øger risikoen for partnervold i voksenlivet. Men rapporten peger også på et forebyggelsespotentiale. Størstedelen bryder nemlig med volden fra barndommen – og dem kan vi lære af. I artiklen fortæller chef for viden og formidling i Lev Uden Vold, Louise Glerup Aner, om fire forhold, der har betydning for at bryde med volden. 

Læs artiklen her


SEPTEMBER

Politiken: For første gang kan man nu slå fast, at vold går i arv. Også i Danmark

Vold i barndommen trækker spor ind i voksenlivet. En ny undersøgelse fra Lev Uden Vold påviser for første gang i dansk kontekst, at en opvækst med vold øger risikoen for vold i parforholdet senere i livet. En viden, som forpligter til at styrke indsatsen mod vold i nære relationer og sætte langt mere ind med langsigtet forebyggelse, siger Lev Uden Volds direktør, Elsebeth Kirk Muff.  

Læs artiklen her


Politiken: Simon forstod først, hvad hans stedfar havde udsat ham for, da han årtier senere sad på et krisecenter - for at tale om sin kone

Simon vænnede sig som barn til at indrette sig efter sin stedfars luner. I voksenlivet gentog mønsteret sig med hans ekskone, indtil han fik hjælp til at forstå, at han har været udsat for psykisk vold. Simon er langtfra den eneste, der har været ramt af vold i en nær relation både som barn og som voksen. En barndom med vold øger risikoen for, at man som voksen kommer til at udøve eller bliver udsat for partnervold, viser en ny undersøgelse fra Lev Uden Vold. 

Læs fortællingen her


TV 2 NEWS: Vold i barndommen øger risikoen for vold i voksenlivet

Som den første af sin art i Danmark viser en ny rapport fra Lev Uden Vold, at vold i barndommen øger risikoen for partnervold i voksenlivet. En viden, som gør det tydeligt, at vi skal have endnu mere fokus på at stoppe vold mod børn, lød det fra Lev Uden Volds direktør, Elsebeth Kirk Muff. Både fordi ingen børn skal leve med vold. Men også fordi det at stoppe vold mod børn kan være et centralt element i at forebygge partnervold. 


TV Syd: I 13 år turde han ikke fortælle om det, han så sin far gøre

Som 10-årig var Jeyan Jey vidne til en konflikt mellem sine forældre, som nær havde kostet hans mor livet. At overvære vold mellem sine forældre kan være mindst lige så skadeligt, som hvis barnet selv er udsat for volden - og en undersøgelse fra Lev Uden Vold om voksne danskeres erfaringer med vold i barndommen viser, at knap 13 procent har været vidne til fysisk vold mellem deres forældre i barndommen. 

Læs artiklen her


JUNI

TV2.dk: Med rystende hænder anmeldte han sin far, og han har et vigtigt budskab med at stå frem 

Emil Andersen er bange for at ende som sin far. En far, som udsatte Emil for vold, da han var barn. Men hvad skal der til for, at vold ikke følger et barn ind i voksenlivet? Chef for viden og formidling i Lev Uden Vold, Louise Glerup Aner, fortæller om Lev Uden Volds nye undersøgelse, som belyser netop dét. 

Læs artiklen her


TV 2 19 Nyhederne: Hver femte voksne dansker har været udsat for vold af deres forældre i barndommen

En ny undersøgelse fra Lev Uden Vold kaster lys over omfanget af voksne danskere, der har været udsat for vold i barndommen. Af de over 16.500 besvarelser, angiver hver femte at have været udsat for minimum én voldsform af deres forældre. 

Se indslaget her eller læs mere om undersøgelsen her.


TV 2 NEWS: Hver femte voksne dansker har været udsat for vold af deres forældre i barndommen 

I TV 2-dokumentaren 'Farlige Forældre' møder vi unge voksne, der er vokset op med vold i hjemmet. En ny undersøgelse fra Lev Uden Vold viser, at hver femte voksne dansker har været udsat for vold af deres forældre i barndommen. Lev Uden Volds direktør, Elsebeth Kirk Muff, uddyber de vigtigste resultater fra undersøgelsen og peger på, hvad vi som samfund skal gøre for at stoppe volden. 

Se indslaget her


MAJ

Børn & Unge: Guide: 8 råd til din samtale med et barn om vold

Ofte fortæller børn det ikke til andre, hvis de er udsat for vold i hjemmet. De undgår måske også at svare, hvis de bliver spurgt. Læs her, hvordan du kan tale med børn om vold. Guiden er fra Lev Uden Volds håndbog til lærere og pædagoger i skoler og fritidsordninger. 

Læs artiklen her

Download håndbogen her


Børn & Unge: Sådan opdager du vold i barnets hjem

Et barns mistrivsel kan skyldes, at barnet overværer eller udsættes for vold i hjemmet. Men det kan være svært at afdække. En ny håndbog til lærere og pædagoger i skoler og fritidsordninger giver bud på, hvordan faggruppen kan håndtere den tvivl, der opstår ved mistanke om vold.

Læs artiklen her


Radio4 Morgen: Omvendt fodlænke i Danmark?

Folketinget skal behandle et beslutningsforslag om anvendelse af omvendt fodlænke også kaldet omvendt voldsalarm i sager om partnervold og stalking. I Radio4 Morgen uddyber Louise Glerup Aner, chef for viden og formidling i Lev Uden Vold, vores overvejelser om at afprøve virkningen af teknologien i Danmark.

Hør indslaget her


TV2.dk, P4 Midt & Vest, P4 Trekanten, Jyllands-Posten, Ekstra Bladet mfl.: Kommer med advarsel: Sirene kan afsløre hemmelige telefoner

Hvis man vil undgå sirenevarslingen på mobiltelefonen, skal telefonen være helt slukket inden klokken 12.00. Sådan lyder anbefalingen fra Lev Uden Volds direktør , Elsebeth Kirk Muff, i flere medier. Hun peger på, at varslingen på mobilen kan være konfliktoptrappende og potentielt farligt for voldsudsatte, som gemmer en telefon i hjemmet, bilen eller andre steder.  

Læs artiklen i Ekstra Bladet her, TV2 Østjylland her, TV2 Nord her, Jyllands-Posten her.

Hør indslaget i P4 Morgen Trekanten her og P4 Midt & Vest her


APRIL 

Alt for damerne: Derfor skal du være særlig opmærksom på din (ekstra-)telefon næste onsdag 

Onsdag den 3. maj 2023 tester Politiet og Beredskabsstyrelsen deres nye mobilbaserede varslingssystem. Men lever du i et forhold med vold, som gør, at du har gemt en telefon i hjemmet, bilen eller andre steder, bør du være særligt opmærksom, siger direktør i Lev Uden Vold, Elsebeth Kirk Muff. 

Læs hele artiklen her


Socialt Indblik: Voldsramte børn overses - lærere og pædagoger skal klædes bedre på til at få øje på dem

Lærere og pædagoger kan spille en afgørende rolle for, at voldsudsatte børn får hjælp. Chef for viden og formidling i Lev Uden Vold, Louise Glerup Aner, fortæller om Lev Uden Volds nye håndbog til lærere og pædagoger i skoler og fritidsordninger. Med råd og vejledning skal håndbogen ruste faggruppen til at hjælpe barnet. 

Læs hele artiklen her


Fagbladet Folkeskolen: Christina hjalp elev, der blev slået hjemme: "Det sværeste var, da jeg ikke kunne få hende til at holde op med at græde"

Særligt som nyuddannet lærer synes Christina Rinaldo, at hun manglede hjælp til, hvordan hun kunne støtte elever, der oplevede vold i hjemmet. Det Lev Uden Vold med en ny håndbog til lærere og pædagoger ændre på. Håndbogen skal med råd og vejledning ruste lærere og pædagoger til at opdage vold i hjemmet og hjælpe børnene.

Læs hele artiklen her.

Download håndbogen her.


Dansk Politi: Telefonen kimer hos rådgivningstjeneste mod vold

Lev Uden Vold samarbejder med politiet gennem Partnerskab Mod Vold, der er en landsdækkende
indsats med deltagelse af ti ud af de i alt tolv danske politikredse. I 2022 steg antallet af henvendelser fra politifolk hele 89 procent sammenlignet med året før. Politiet ringer i stigende grad, når de sidder med en konkret sag om partnervold, fortæller rådgivningschef i Lev Uden Vold, Ninna Vous Degenkolw.  

Læs hele artiklen her.


tjekdet: Pernille Vermund hævder, at mænd og kvinder er ofre for partnervold næsten lige ofte, men udelader afgørende tal 

I 2021 var næsten halvdelen af ofre for partnervold i Danmark mænd, skriver Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, flere stede. Men ifølge eksperter er udsagnet ikke retvisende, da det kun medregner fysisk vold, og da omfangstal er forbundet med usikkerhed. Lev Uden Volds behandlingschef Mia Lind Winther bidrager med viden om voldsudsatte mænd og kvinders rettigheder. 

Læs hele artiklen her. 


MARTS

Politiken: »Det er jo de her sager, der begynder som husspektakelsager, som myndighederne har været kaldt ud til et hav af gange, og som i værste tilfælde kan ende med drab«

Siden august 2022 har Lev Uden Vold samarbejdet med 10 danske politikredse om at tilbyde mennesker, som er udsat for eller udøver vold, gratis og anonym rådgivning hos Lev Uden Volds nationale hotline. Politiet er glade for at kunne række hånden frem i stedet for at løfte pegefingeren. 

Læs hele artiklen her. 


Danske Kommuner: Kommuner skal blive bedre til at forebygge partnervold og undgå drab 

Regeringen vil give kommunerne en langt større rolle i arbejdet med at opspore og hjælpe mennesker, der bliver udsat for vold af deres partner. En række kommuner er allerede i gang med arbejdet og samarbejder med organisationer som Lev Uden Vold, Danner, Dialog Mod Vold og Mary Fonden om at styrke viden om og opsporing af vold i nære relationer. 

Læs artiklen her.


TV2 Echo: Musikeren Gobs har lavet en sang om partnervold

Musiker og sanger Gobs skrev sangen ‘+45 1888’ til en fan, der brød med fysisk og psykisk partnervold. Tallene i sangens titel er langt fra tilfældige, for på telefonnummeret 1888 kan man få anonym rådgivning om partnervold. Sangen er lige nu i top-10 over de mest streamede sange på Spotify i Danmark, og det giver håb om, at flere vil bryde med tabuet om partnervold. 

Se indslaget på Facebook og Instagram


FEBRUAR

Socialt Indblik: "Jeg blev nedbrudt af volden, men samtidig var der en tryghed i den. Jeg har altid kendt volden"

Manipulation. Kontrol. Trusler og fysisk fastholdelse. Der skulle et ophold på et mandekrisecenter og en række psykologsamtaler til hos Lev Uden Vold, før det gik op for Emil, at han havde været udsat for fysisk og psykisk vold i flere forhold. 

Læs artiklen her. 


Lolland-Falsters Folketidende: Overraskede lærere, socialrådgivere og pædagoger hørte om vold i hjemmet

Vold i hjemmet er omgivet af fordomme, antagelser og svære arbejdsvilkår for professionelle. Det stod klart, da Lev Uden Volds behandlingschef Mia Lind Winther og psykolog Nicolas Huyot Dreier holdt oplæg for Lolland Kommunes udsatteråd med et budskab til de fremmødte om at reagere og række ud, når de har mistanke eller viden om vold.  

Artiklen blev bragt i Lolland-Falsters Folketidendes papiravis. 


Kristeligt Dagblad: Line var voldelig imod sin kæreste: "Jeg havde så meget skam"

Hvis en person, der har udøvet vold i en nær relation, søger hjælp i Danmark, er der kun to gratis, landsdækkende behandlingstilbud og op til et års venteliste. Line fortæller sin historie om at leve i et parforhold, hvor hun udøvede vold mod den, hun elsker. Da volden eskalerede, foretog hun et livsændrende opkald til Lev Uden Volds nationale hotline 1888. 

Læs artiklen her. 


Ritzau mfl.: Ny minister vil hjælpe voldsramte uden for krisecentre

Ofre for partnervold skal have flere tilbud at vælge imellem, når de søger hjælp til at komme ud af det voldelige forhold. Ligestillingsminister Marie Bjerre (V) vil afsætte 16 millioner kroner til ambulante behandlingstilbud. Det er positivt, udtaler direktør i Lev Uden Vold, Elsebeth Kirk Muff: »Jo flere, vi opsporer, jo flere tilbud skal der være.«

Artiklen blev bragt i Berlingske, Avisen Danmark mfl. papiraviser. 


JANUAR

Netavisen Pio: Offerbidrag: Antennerne er stadig tændt, selvom volden er slukket 

Hvad er forskellen på fysisk og psykisk vold? Hvad er de langsigtede konsekvenser ved at være udsat for vold? Og kan vold egentlig gå i arv? Sammen med to eksperter fortæller Lev Uden Volds chef for viden og kommunikation, Louise Glerup Aner,  om voldens dynamikker, konsekvenser og løsninger. 

Lyt til podcasten her. 


Pressemeddelelse: Lev Uden Vold modtog i 2022 rekordmange opkald

Markant flere voldsudsatte, pårørende og fagpersoner ringer til Lev Uden Volds nationale hotline 1888 for at få rådgivning om vold i nære relationer. En positiv udvikling, der samtidig forpligter. Samfundet skal gribe de mennesker, som rækker ud efter hjælp til at komme ud af volden, mener direktør i Lev Uden Vold.

Læs pressemeddelelsen her


Socialt Indblik: "Det kan føles som et voldsomt knæk i mandigheden"

Lev Uden Vold tilbyder via en politisk bestemt forsøgsordning gratis psykologhjælp til mænd udsat for vold i nære relationer. Lev Uden Volds behandlingschef Mia Lind Winther har talt med Socialt Indblik om mændene, som opsøger psykologhjælpen, og om følelser som skam, skyld og tab af mandighed, de kan opleve efter volden. 

Læs artiklen her 

Tryk her for at komme væk fra denne side