Om kampagnen - Vold kan forekomme

Kampagnen ”Vold kan forekomme” skal lære unge kvinder og mænd mellem 16-24 år at sige fra og genkende tegn på psykisk vold i kæresteforhold.

Det er ligestillingsminister Karen Ellemann, der står i spidsen for kampagnen, som starter den 5. december 2017 og løber frem til den 21. januar 2018.

I forbindelse med kampagnen er der blevet lavet en ny holdningsundersøgelse fra Epinion, der blandt andet viser, at hver tredje ung synes, det er svært at sætte grænser i et forhold. Når de unge har svært ved at sige fra, kan de være i risiko for at blive udsat for psykisk vold.

Tegn på psykisk vold

Udover at finde indhold om kampagnen her på Lev Uden Volds hjemmeside, kommer kampagnen til at køre på de sociale medier. Kampagnen tager afsæt i tre kortfilm, der viser, hvad psykisk vold kan være ved at vise forskellige scenarier, hvor unge er i usunde forhold med forskellige former for psykisk vold og kontrol.

Ved at vise de unge, hvilke tegn der kan være på psykisk vold, skal kampagnen være med til at forebygge, at de unge ender i voldelige forhold. Målet er at hjælpe de unge med at spotte tegnene på usunde forhold, så de kan sige fra og bryde voldsspiralen.

”Vold er ikke kun blå mærker. Mange typer af vold efterlader slet ikke spor på kroppen, men begynder i det små med manipulation og kontrol, som intensiveres, mens den, der bliver udsat for det, nedbrydes mere og mere. Særligt de unge er ikke opmærksomme på tegn, der viser, at deres forhold er ved at bevæge sig i en usund retning. Vi skal tage de unge alvorligt og hjælpe dem til at sige fra” siger ligestillingsminister Karen Ellemann.

Usunde forhold

I holdningsundersøgelsen fra Epinion fremgår det, at ca. 22 procent af de unge kvinder har været i forhold, hvor de synes, at deres grænser er blevet overtrådt fysisk af deres kæreste, og ca. 33 procent har oplevet, at deres grænser er blevet overtrådt psykisk.

Undersøgelsen viser også, at op mod 18 procent af de unge mænd har været i forhold, hvor de synes, deres grænser er blevet overtrådt enten fysisk eller psykisk.

Det er både kvinder og mænd, der kan være udsat for psykisk vold eller være udøvere af volden.